Heb of krijg jij een rol op jouw school bij het inrichten van het onderwijs voor internationale leerlingen? Wil jij nieuw en duurzaam taalbeleid ontwikkelen, waarin meertaligheid een duidelijke rol heeft? Wil jij de groeiende culturele en talige diversiteit op jouw school doorvertalen naar een passend zorgbeleid? Dan is de rol van regisseur meertaligheid iets voor jou!
Tijdens de post-ho opleiding Inclusieve en meertalige leeromgeving wordt je geïnspireerd in de laatste inzichten rondom meertaligheid, cultureel responsief lesgeven, trauma-sensitief onderwijs, kom je in een rijke leernetwerk met experts en ontwikkel je jouw teacher leadership vaardigheden als aanjager om bij te dragen aan de cultuurverandering richting de inclusieve schoolorganisatie die oog heeft voor de specifieke onderwijsbehoeften van internationale leerlingen en ouders. De opleiding vraagt een tijdsinvestering van ongeveer 80 uur en is speciaal ontwikkeld voor VO-onderwijsprofessionals in de Brainportregio die betrokken zijn bij het thema internationalisering en meertaligheid en in hun school volgende stappen gerealiseerd willen krijgen op dit thema.
direct inschrijven
Dit levert de opleiding jou op:
- Je wordt expert op het gebied van internationalisering, meertaligheid en diversiteit;
- Je bent (mede) regisseur over de aanpak van het onderwijs voor nieuwkomers;
- Je vormt met collega’s een team om inclusief en meertalig beleid in te richten en vorm te geven;
- Je vormt met andere experts in de regio een lerend netwerk.
Opzet opleiding - De post-ho bestaat uit de volgende vier modules:
Module 1: Van ambitie naar concrete impact
1.1 Het speelveld in beeld
1.2 Veranderen: van agency naar leadership
1.3 Ambitie en concrete impact
Module 2: Het inhoudelijke basisniveau
2.1 De kern van taalontwikkeling en meertaligheid in de praktijk
2.2 Talige diversiteit als uitgangspunt
Module 3: Culturele responsiviteit, trauma en zorg
3.1 Cultureel responsief lesgeven
3.2 Sense of belonging
Module 4: Curriculum design, learning design en coaching
4.1 Curriculum design
4.2 Duurzaam taalbeleid
4.3 Ondersteunen van docenten
De bijeenkomsten vinden plaats op maandagmiddagen van 13.30 tot 16.30 uur, op wisselende schoollocaties in Eindhoven. De tijdsinvestering is in totaal ongeveer 80 uur. De voorbereiding per dagdeel is 3 uur, voor het assessment wordt 8 uur gerekend. Er wordt minimaal een HBO vooropleiding verwacht. De opleiding is geschikt voor de regisseur meertaligheid en iedere educatieve professional die een kartrekker wil zijn om bij te dragen aan oplossingen gericht op een inclusieve en meertalige leeromgeving. Zodat alle internationale leerlingen en ouders zich thuis kunnen voelen in het onderwijs.
Deelname aan de post-ho kost €2.500,-. Ongeveer 60 procent van de opleidingskosten kan worden bekostigd uit de programmalijn ITA, voor een beperkt aantal opleidingsplekken. Dit betekent dat de NT2-docentopleiding dan aangeboden kan worden voor €1.000,-.
Deze post-ho wordt aangeboden door de volgende samenwerkende partners in de Brainportregio:- Trion Opleidingsschool- Fontys Lerarenopleiding Tilburg- Fontys Kind en Educatie- Eindhoven School of Education.
Opleidingsdata worden nog vastgesteld voor het traject dat zal gaan starten in september 2025.
Meer informatie? Je kunt hiervoor contact opnemen met Saskia Heunks (sheunks@stedelijkcollege.nl) of Susanne Smulders (susanne.smulders@fontys.nl)
Enthousiast geworden? Schrijf je in!
Inschrijven voor de opleidingen kan tot 1 juni 2025.
Bij het overschrijden van het maximum aantal deelnemers, geldt de volgorde van aanmelding.
Inschrijven
inclusiveteachingacademy.nl maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je akkoord met het plaatsen van Cookies. AKKOORD